skip to Main Content

Hienosti tehty!

Tämän moduulin jälkeen olet suorittanut Vuosi yrittäjänä -ohjelman teoriaosuuden kokonaisuudessaan!

Moduulissa käydään läpi NY-yrityksen lopettamistoimet. Tässä moduulissa voit myös suorittaa ohjelman teoriakokeen yrittäjyydestä ja liiketoimintaosaamisesta.

Oikean yrityksen lopettaminen

Yritys lakkaa olemasta, kun sen toiminnot joko lopetetaan tai yhtiömuotoa muutetaan.Yrityksen lopettamisessa täytyy muistaa yrityksen ympärillä olevat sidosryhmät, joilla on erilaisia suhteita yritystä kohtaan. Näitä tahoja ovat yrityksen omistajat, työntekijät, yhteistyökumppanit, asiakkaat ja yhteiskunta.

Lähde: Yrityksen-perustaminen.net

Yritystoiminnan lopettamisesta löydät vinkkejä myös Y-Studion sivuilta täältä.

NY-yrityksen lopettaminen sisältää osittain samoja vaiheita oikean yrityksen lopettamisprosessin kanssa.

NY-yrityksen lopettamistoimet

Vuosi yrittäjänä -ohjelman lopussa on aika suunnitella toiminnan lopettaminen ja vuosikertomuksen laatiminen. Aktiivista myyntiä kannattaa jatkaa mahdollisimman pitkään.

NY-yritysten lopettamiseen liittyvien toimenpiteiden aikataulusta on syytä sopia tiimiläisten kesken ajoissa ja suunnitella toimenpiteet. Yleensä NY-yritykset lopettelevat toimintaa ja kirjoittavat vuosikertomusta kahden viimeisen kuukauden aikana. Kannattaa pyrkiä myymään varasto tyhjäksi esimerkiksi alennusmyynnein.

Vuosikertomuksen voi tehdä lähes valmiiksi ennen toiminnan lopettamista. Vain kirjanpito, tuloslaskelma ja tase on tehtävä varsinaisen toiminnan lopettamisen jälkeen.

NY-yrityksen on toimitettava Nuori Yrittäjyys ry:lle seuraavat yrityskohtaiset lopettamisdokumentit sähköisesti ohjelmaportaalin kautta:

 • Vuosikertomus
 • Tilinpäätösdokumentit (tuloslaskelma ja tase)
 • Tilintarkastuskertomus

Dokumenttien toimituksen yhteydessä NY-yritys ilmoittaa toiminnan päättyneeksi.

Vuosikertomus

Vuosikertomus on kuvaus toiminnasta ohjelman aikana. Hyvä vuosikertomus valottaa yrityksen toimintaa ja kertoo myös, mitä ohjelman aikana on opittu. Vuosikertomukseen kannattaa kirjoittaa toiminnan pääkohdat:

 • Mitä asioita on opittu (tiiminä ja henkilökohtaisesti)?
 • Mitä olette kokeneet ja saavuttaneet (tiiminä ja henkilökohtaisesti)?
 • Mitä tekisitte paremmin?

Tarkoitus on samalla kertoa yrityksen tarina. Vuosikertomus on kokonaisuus, jossa yrityksen eri vaiheet ja kokemukset yhdistyvät jouhevasti toisiinsa. Voitte käyttää vuosikertomuksen tekoon valmista mallia tai tehdä kokonaan oman.

Lataa vuosikertomuksen pohja,  kirjanpidon dokumentit ja tilintarkastuskertomuksen pohja NY-yrittäjän materiaalipankista (kohta raportointi).

Ohjelman palautekysely

Haluamme kehittää ohjelmaa ja sen sisältöjä eteenpäin, ja sen vuoksi pyydämme sinua vastaamaan ohjelman palautekyselyyn. Kyselyssä kysytään mielipidettäsi ohjelman laadusta ja sen tuomista oppimiskokemuksista.

Alumnitoiminta

NY-alumnit eli JA Alumni Finland ry on itsenäinen aktiivisten nuorten ylläpitämä yhdistys. Toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa tekemällä oppimisen jatkaminen Vuosi yrittäjänä -ohjelman jälkeen. Yhdistys tarjoaa NY-alumneille työelämäntaitoja sekä mahdollisuuden rakentaa omia verkostojaan samanhenkisten nuorten kanssa.

Suomen alumniyhdistys kuuluu Euroopassa JA Alumni Europe -verkostoon, joka saattaa yhteen eri maiden alumniyhdistyksiä. JA Alumni Europe järjestää mm. vuosittain konferenssin, joka on avoin kaikille NY-alumneille. JA Alumni Europe myös kouluttaa jäsenmaidensa johtajia kaksi kertaa vuodessa National Coordinators Meeting (NCM) tapahtumassa.

Katso euroopanlaajuisen alumniverkoston esittelyvideo. Video on englanniksi.

Yritystoiminnan jatkaminen

NY-yrityksen lopettaminen voi olla alku seuraavalle askeleelle. Jos yrittäjyys kiinnostaa, on sinulla useita ovia avoinna. Alta löydät erilaisia palveluita ja verkostoja, jotka auttavat sinua ottamaan seuraavaan askeleen.

Neuvontaa ja tukea maksutta: Uusyrityskeskus

Uusyrityskeskuksesta saat luottamuksellista apua yrittäjyytesi suunnitteluun ja yrityksen perustamiseen. Yritysneuvoja auttaa sinua selvittämään, ketkä ovat asiakkaitasi ja miten tavoitat heidät parhaiten. Yhdessä laskette, millä hinnalla ja paljonko sinun tulisi myydä tuotetta tai palvelua, jotta pystyt maksamaan laskut ja saamaan itsellesi myös palkkaa. Yritysneuvoja auttaa valitsemaan oikean yritysmuodon sekä opastaa verotus- ja vakuutusasioissa.

Uusyrityskeskusten neuvontaverkostoon kuuluu yrityksiä, jotka tarjoavat neuvontaa uusille yrittäjille omalla toimialallaan. Uusyrityskeskuksen asiakkaana voit siis saada maksutta apua myös esimerkiksi mainostoimistosta tai lakitoimistosta. Lisäksi uusyrityskeskukset järjestävät erilaisia tapahtumia, joissa voit tutustua muihin yrittäjiin ja oppia lisää yrittäjyyteen liittyvistä teemoista.

Hyvä käsikirja yrittäjyyteen on Perustamisopas alkavalle yrittäjälle, jonka saat joko painettuna Uusyrityskeskuksesta tai sähköisenä verkkosivuilta. Kaikki Uusyrityskeskusten palvelut ovat sinulle maksuttomia.

Perustamisoppaan ja lähimmän Uusyrityskeskuksen löydät osoitteesta www.uusyrityskeskus.fi.

Neuvontaa ja tukea maksutta: TE-palvelut

Aloittavana yrittäjänä voit saada starttirahaa tai työttömyysetuutta, jos tietyt edellytykset täyttyvät. TE-toimistot tarjoavat koulutusta niille, jotka aikovat yrittäjäksi tai jo toimivat yrittäjänä. Kysy lisää TE-toimistosta ja katso haussa olevat yrittäjäkoulutukset.

www.te-palvelut.fi 

Verkostoja ja tukea: Suomen Yrittäjät

Nuoret Yrittäjät on nuorten yrittäjien ja yrittäjäksi suuntaavien nuorten verkosto. Kauttamme pääset laajentamaan yrittäjäverkostojasi, hyödyntämään liiketoimintaasi edistäviä työkaluja ja etuja sekä vaikuttamaan yrittäjien asemaan ja toimintaympäristöön. Mukaan pääset olemalla nuori yrittäjä, yrittäjäksi suuntaava tai yrittäjyydestä kiinnostunut. Täyden hyödyn toiminnasta saat liittymällä Suomen Yrittäjien jäseneksi joko yrittäjänä tai opiskelijana.

https://www.yrittajat.fi/yrittajat/nuoret-yrittajat

Jatka yrittäjyyttä harrastuksena: 4h-yritystoiminta

Oletko 13 vaan et yli 28-vuotias? Oma 4H-yritys antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa, ja etenet siinä aina omaan tahtiisi. 4H-yrityksen perustaminen on helppoa. Yritysideasi voi olla uusi, tai voit käyttää jotain jo keksittyä.

https://4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/ 

Jatka yrittäjyyttä kevyesti: erilaisia laskutus- ja kevytyrittäjyyspalveluita

 • Ukko.fi laskutuspalvelu > https://www.ukko.fi
  • Ukko-palvelussa lähetät laskun aina Ukon kautta ja saat palkan verokortin mukaan. Ukko ottaa palvelumaksun laskutetusta summasta.
 • Omapaja laskutuspalvelu > https://omapaja.fi
 • OP Kevytyrittäjä > https://op-kevytyrittaja.fi
  • OP-palvelussa saat toiminimen, jonka paperityöt hoitaa palvelu. OP ottaa palvelumaksun laskutetusta summasta.
Back To Top