skip to Main Content

Prova entreprenörskap och lär dig genom att göra!

”Entreprenörskapsfostran är en växande trend inom utbildning och ingår i läroplanerna för alla skolstadier. Med hjälp av entreprenörskapsfostran stärker man kompetens, kunskap och attityder som människor behöver för att lyckas i en globaliserad ekonomi och i ett föränderligt arbetsliv.” (Europeiska kommissionen)

I Ett år som företagare-programmet grundar deltagarna ensamma eller i grupp ett UF-företag som fungerar med riktiga pengar. Att driva ett företag utvecklar entreprenöriella, yrkesmässiga och affärsmässiga färdigheter på ett roligt och praktiskt sätt.

Du kan delta i Ett år som företagare-programmet oavsett om du har en affärsidé eller inte. Fråga mer av din lärare.

Programmets kompetensmål

  • Studeranden förstår entreprenörskap och kraven som ställs på enentreprenör, studerande kan bedöma sina egna styrkor och utveckling
  • Studenterna utvecklar sina egna företagsamhetsfärdigheter, såsom färdigheter inom försäljning, grupparbete, problemlösning, kommunikationsförmåga och att hålla presentationer.
  • Eleverna bygger samarbetsnätverk för att främja affärsverksamheten
  • Studenterna identifierar och utvärderar sin egen verksamhet i företaget som del av ett team
  • Studenterna kan planera företagets affärsverksamhet
  • Studenterna kan använda affärsplaneringsverktyg och förbereda dokument som behövs för att grunda företaget
  • Studenterna kan utarbeta en affärsmodell och affärsplan för att stöda sin egen idé och utveckla den under verksamheten
  • Studenterna förstår grunderna i affärsverksamhet och kan utvärdera och utveckla verksamheten

Programmets skeden

Steg 1
Introduktion till entreprenörskap, kompetens och affärsidé
Steg 2
Startande av företagsverksamhet och kristallisering av affärsidé
Steg 3
Övervakning, utveckling och rapportering av företagsverksamhet
Steg 4
Avslutande av företagsverksamhet, utvärdering och framtid

Effektivitet

Jag lärde mig att ta och bära ansvar 82 %
Jag förstod vikten av en entreprenörsinriktad attityd 77 %
Mitt initiativtagande ökade 74 %
Min samarbetsförmåga ökade 68 %
Gav en realistisk bild av företagsverksamhet 59 %
Jag lärde mig förstå värdet av mitt eget arbete 58 %
Stärkte mina entreprenörsfärdigheter 54 %

Ett år som företagare -programmets frågeformulär, statistik från 2013 till 2018 (N: 2962). Programmet stärker studerandens färdigheter vad gäller arbetsliv, företagsamhet och ekonomi.

Våga vara företagsam!

Våga vara företagsam är en FM-tävling företagande organiserad av Ung Företagsamhet rf för UF-företag i Ett år som företagare-programmet. Finlands bästa UF-företag utses årligen under en nationell semifinalturné. Våga vara företagsam-finalen är Finlands viktigaste årligen återkommande entreprenörskapstävling för ungdomar, vars vinnare har möjlighet att representera Finland i EM. Våga vara företagsam-tävlingens webbplats finns på adressen www.uskallayrittaa.fi.

Finalvideo och vinnare 2021

Video från finalen 2021.

Företaget säljer och köper använda frisbeegolfdiscar. Den här niondeklassisten driver ett företag som säljer produkter i sin webshop, där kunden hittar ett brett urval av discs till både nybörjare och mer erfarna spelare.

Online:
Hemsida

Instagram

Get Lost Adventure JA från yrkeshögskolan Humak i Helsingfors erbjuder olika äventyrstjänster.

Online:

Hemsida

Instagram

Vinnare 2019

”Vi packar in människors inköp och hjälper till att transportera tunga väskor till kundens bil. Avot NY är finländsk kundservice när den är som bäst. ”

”Vi tillverkar dekorativa inredningsprodukter i betong och trä. Några av våra material är överskottsvaror från byggen.”

”Vi vill skapa en genväg från den självdestruktiva textilindustrin till mer medveten konsumtion. Vi erbjuder våra kunder högklassiga designprodukter som görs av nya hållbara materialinnovationer.”

Framgångsrika företag från Ett år som företagare-programmet

Entis

Entis NY, som fick sin början inom Ung Företagsamhet rf:s Ett år som företagare-program, vann högskoleserien i Våga vara företagsam-finalen år 2017. Företaget föder upp hussyrsor i Kurikka för användning som livsmedel. Deras första Sirkka-choklad var det första kommersiella livsmedlet som producerats av finska hussyrsor.

Idag säljer Entis sitt expanderade Sirkka-produktsortiment bland annat i centrala Prisma-butiker, ekobutiken Ruohonjuuri och i sin egen webbutik.

”På det stora hela var programmet en lärorik erfarenhet! Inte ens bra idéer är tillräckliga i sig, utan det viktigaste är att göra saker och genomföra idéerna. Roligast var det att göra saker tillsammans, att uppleva teamets entusiasm och de nya möjligheter och händelser som programmet har lett till.”

www.entis.fi 

Tihkuna

”Hur återvinner man ett söndrigt paraply?”
Detta problem inspirerade två skräddarstuderande till att grunda ett företag. Problemet löste sig och sortimentets första produkt var en Tihkuna-jacka tillverkad av trasiga paraplyer. Sortimentet expanderade våren 2019 med bland annat trendiga hårmunkar, som också tillverkats av överskottsmaterial.

”På Tihkuna jobbar två skräddarstuderande som oroar sig för modebranschens skadliga miljöverkningar. Våra viktigaste värden är ekologi, kvalitet och funktionalitet. Vi designar, ritar och syr våra produkter själva i Helsingfors. Vi tillverkar våra produkter med nollavfallsprincipen, vilket innebär att ingenting hamnar i papperskorgen. ”

I Våga var företagsam-finalen tilldelades Tihkuna utmärkelsen Bästa företagspresentation för andra stadiet och priset Taaleri Special Awards.

www.tihkuna.fi

The Great Escape

Fyra studenter från Kajana yrkeshögskola utvecklade och byggde som del av Ung Företagsamhet rf:s Ett år som företagare-program ett flyktrum som visade sig mycket populärt. Redan i början besökte ett par hundra kundgrupper rummet.

The Great Escape valdes till Finlands bästa företag på högskolenivå i Våga var företagsam-tävlingens SM-final våren 2016. I år utökar företaget sin verksamhet genom att fördubbla kvadratmetrarna i flyktrummet i Kajana och öppnar en ny lokal i Vuokatti.

”Här får man göra nästan allt. Jag har sett lite av alla branscher och lärt mig mycket. Teamarbetesfärdigheter är de viktigaste för att arbeta dynamiskt tillsammans. Emellanåt har det varit tungt, så vi har alltid rest oss tillsammans. Vi har alla blivit mycket djärvare. ”

www.thegreatescape.fi

Puuroboi

År 2016 startade några gymnasister som deltog i Våga var företagsam-programmet via ett par omvägar företaget Puuroboi, som tillverkar färskgröt, med lite draghjälp från Finland 100-fenomenet. Gröt är ju en mycket finsk maträtt. Efter de första illasmakande och oattraktiva provsmakningarna började konceptet arta sig både i köket och i övrigt.

Affärerna började rulla via marknadsföring i sociala medier. De unga företagarna annonserade på Instagram och Facebook och berättade sin egen historia på sin webbplats. Under våren 2017 fick företaget mer synlighet och försäljning via Ung Företagsamhet rf:s Våga vara företagsam-tävling och evenemang.

”Vi deltog i många affärsevenemang med Puuroboi som alltid öppnade nya möjligheter för oss. Vi deltog bland annat i Slush och Ung Företagsamhet rf:s Job Shadow-dag, som båda var verkligen fantastiska erfarenheter, såväl i fråga om kontakter som i allmänt en miljö med entreprenörsanda.

Kiffel 

År 2013 grundade Jenni Parpala städföretaget Kiffeli efter att ha deltagit i Ett år som företagare-programmet. På Kiffeli kommer de anställda först och då 45 % av par grälar om hemmets städning lovar vi bland annat kunderna att halvera antalet bråk i parförhållandet. Parpalas företag strävar efter att få göra jobbet väl, den tid det tar och med stolthet.

”Mitt företag fick sin början med Ung Företagsamhet rf:s program år 2013, som kulminerade i priserna Bästa försäljare och Bästa tjänst. Sedan dess har jag fört mitt företag framåt. ”

www.kiffel.fi

Boordigolf

Viljami Virta deltog i sin skola i Harjavalta i Ett år som företagare-programmet med företagsidén att återförsälja så kallade vattenbollar. Med andra ord bollar som golfare förlorar i vattnet eller någon annanstans längs rutten. Viljami betalar dykare som plockar upp bollar från vattenhinder och säljer sedan bollarna billigt i sin webbutik.

Under sitt första verksamhetsår sålde Boordigolf ca 70 000–80 000 golfbollar och har reserverat ca 70 000 bollar för våren 2019. Efterfrågan finns i hela Europa.

www.boordigolf.fi

Kända Ett år som företagare-alumner här och i världen

Jyri Lindén: Nordic Business Forums grundare

Sanni Kurkisuo: sångare, låtskrivare, musiker

Enni Rukajärvi: snowboardåkare

Mark Cuban: investerare, grundare av Broadcast.com, Dallas Mavericks ägare

Frederick A. Deluca: Subways grundare och VD

Christina Aguilera: sångare, låtskrivare, skådespelerska

Gene Simmons: rockartist och Kiss frontman, skådespelare, affärsman

Ung Företagsamhet rf (UF) ingår i det internationella Junior Achievement (JA)-nätverket.

Takorganisationen verkar för närvarande i 113 länder på sex olika kontinenter.

Programmen når årligen över 10 000 000 barn och ungdomar världen över.

Junior Achievement fyller 100 år 2019.

Kommentarer om Ett år som företagare-programmet

”Tänk om det hade funnits något sånt här när jag själv var i den där åldern.”

– Ilkka Paananen, Supercell

”Det är just på grund av sånt här man vill jobba som lärare.
När man ser att unga människor lyckas överträffa sig själva.”

– Heini Pennanen, Gradia, Jyväskylä

”Jag har nog säkert lärt mig mest om ekonomidelen.
Dessutom har jag lärt mig att lyfta fram mig själv och kavla upp ärmarna. Nu vet jag hur jag klarar sådana situationer bättre. ”

– Milla Tölli, gymnasieelev, Nivalan lukio

”I dag har vi entreprenörskapsstudier i alla studieprogram, på alla nivåer, åtminstone i viss utsträckning. Räcker det? Inte nödvändigtvis, vi kan alltid ha mer och förbättra. Detta [Ett år som företagare-programmet] är ett bra exempel och ett verksamhetsssätt som lönar sig att sprida över hela Finland.”

– Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen

Vanliga frågor

Nedan har vi sammanställt svar på vanliga frågor om det praktiska genomförandet av programmet.

Vad är Ett år som företagare-programmet?

Ett år som företagare-programmet är ett företagarprogram som vänder sig till högstadieelever, elever på andra stadiet och högskolestuderande. I programmet grundar deltagare UF-företag som fungerar med riktiga pengar och jobbar med det i termin, ett läsår, ett kalenderår eller tolv månader.

Programmet är alltid en del av läroanstaltens undervisning och läraren ansvarar för dess praktiska genomförande.

För vem är programmet? På vilka skolstadier kan jag delta i programmet?

Programmet är öppet för högstadier, läroanstalter på andra stadiet och högskolor. Programmet kan genomföras när som helst om läroanstalten erbjuder det.

Hur kommer jag med i programmet?

Programmet är en del av läroanstaltens utbildning, så du måste delta i skolans Ett år som företagare-kurs. Om din skola inte erbjuder en kurs, fråga din lärare.

Det är inte möjligt att grunda ett UF-företag på fritiden.

Påverkar UF-företagets inkomster stöd?

UF-företagets inkomster inberäknas i individens årsinkomst. Om en person får avkastning från UF-företaget, måste det tas i beaktande i årsinkomsten. UF-företagets inkomster påverkar storleken på olika stöd. Kontrollera inkomstgränserna på Fpa:s webbplats.

Kan jag grunda ett UF-företag ensam?

Ja. Vi rekommenderar att du har 2–8 personer i UF-företaget, men du kan också grunda ett UF-företag på egen hand.

Kan jag delta flera gånger i programmet?

Vanligen är det endast möjligt att delta en gång i programmet under grundskolan, gymnasiet, yrkesutbildning eller högskolestudier.

För Ung Företagsamhet rf:s del det är möjligt att delta på nytt i programmet med en annan affärsidé, som skiljer sig märkbart från din tidigare affärsidé. Dessutom måste namnet på UF-företaget vara ett annat än det tidigare. I linje med Skatteförvaltningens anvisning ska UF-företagets verksamhetstid vara högst tolv månader.

Det slutgiltiga beslutet om att delta på nytt i programmet görs av läroanstalten, då UF-verksamhet bör vara en del av läroanstaltens undervisning.

Kan ett befintligt företag delta i programmet?

Nej. UF-företagets affärsidé eller affärsområde kan inte vara samma som hos ett redan befintligt företag. UF-företagets affärsidé kan inte vara förknippat med en bransch som ett riktigt företag angett som bransch i handelsregistret. Dessutom får UF-företagets namn inte vara detsamma som hos ett befintligt företag.

Vad är UF-företagets företagsform?

UF-företag är inte en officiell bolagsform och har därmed inte FO-nummer. UF-företagets verksamhet är inte detsamma som att vara näringsidkare. Om företaget under programmets lopp säljer produkter/tjänster är verksamheten deltagarens personliga inkomstförvärvsaktivitet.

Registreras UF-företag i officiella företagsregister?

UF-företag är inte en officiell bolagsform. Av denna registreras UF-företagen inte hos Patent-och registerstyrelsen (PRH), utan endast i programmets eget register.

Hur fungerar beskattningen av UF-företag?

UF-företaget betalar inte skatt i sig självt, men vinsten som genereras av UF-företaget fördelas mellan UF-företagets delägare i slutet av verksamheten.  Den utdelade avkastningen är beskattningsbar inkomst för delägarna och ska anges i den personliga skattedeklarationen under övriga förvärvsinkomster.

Har UF-företag en omsättningsgräns?

Nettoförsäljningsgränsen för UF-företag är 10 000 euro. Om omsättningen överstiger 10 000 euro bör UF-företaget betala moms på hela beloppet, så om gränsen närmar sig bör UF-företaget avslutas.

Är UF-företaget mervärdesskattskyldigt?

Om UF-företagets omsättning understiger 10 000 euro under året behöver det inte betala mervärdesskatt.

UF-företag får inte dra av moms, så moms på inköpt material får till exempel inte dras av. När en kund köper från ett UF-företag ingår inte moms i försäljningspriset.

Vad är startkapitalet i UF-företag?

Startkapitalet i UF-företag består av pengar från grundarna. En grundare kan investera 10–100 euro i UF-företaget. Företagets högsta startkapital är 1 000 euro.

Är UF-företagen försäkrade?

I samband med registreringen tecknar Ung Företagsamhet rf en ansvarsförsäkring hos Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennia för varje UF-företag. Försäkringen omfattar ansvarsförsäkring och produktansvarsförsäkring. Ansvarsförsäkringen gäller under UF-företagets verksamhetstid.

Dessa försäkringar kompenserar för skador på personer och egendom som orsakats utomstående, som företaget ansvarar för enligt lag. Försäkringens självriskandelar är antingen 600 eller 1 000 euro. Läs mer om försäkringar i vår verktygslåda.

Ung Företagsamhet rf erbjuder program som stöder läroplanens mål för att stärka barns och ungdomars entreprenörsanda, arbetslivsfärdigheter och ekonomikunskap från förskola till högskola – att lära sig genom att göra. www.nuoriyrittajyys.fi

Back To Top