skip to Main Content

”Entreprenörskapsfostran är en växande trend inom utbildning och ingår i läroplanerna för alla skolstadier. Med hjälp av entreprenörskapsfostran stärker man kompetens, kunskap och attityder som mänskor behöver för att lyckas i en globaliserad ekonomi och i ett föränderligt arbetsliv. (Europeiska kommissionen)

Ung Företagsamhet rf:s Ett år som företagare-program är ett verktyg som kombinerar teori och praktik för undervisning och inlärning av entreprenörskapets färdigheter, kompetens och attityd. Programmet erbjuder läroanstalter en nyckelfärdig lösning för att undervisa i entreprenörskap och studerande ett roligt och praktiskt verktyg för att lära sig företagsamhet och arbetslivsfärdigheter.

Ett år som företagare-programmet finns tillgängligt för högstadier, läroanstalter på andra stadiet och universitet.

I programmet grundar deltagarna själva eller i grupp ett UF-företag som fungerar med riktiga pengar som de driver en termin, ett läsår, ett kalenderår eller tolv månader.

Programmets nummer 2018-2019

0
Skolor
0
Deltagare
0
UF-företag

Programmets kompetensmål

 • Studerande förstår entreprenörskap och kraven som ställs på en entreprenör, studeranden kan bedöma sina egna styrkor och utveckling
 • Studerande utvecklar sina egna företagsamhetsfärdigheter, såsom färdigheter inom försäljning, grupparbete, problemlösning, kommunikationsförmåga och att hålla presentationer.
 • Studerande bygger samarbetsnätverk för att främja affärsverksamheten
 • Studerande identifierar och utvärderar sin egen verksamhet i företaget som del av ett team
 • Studerande kan planera företagets affärsverksamhet
 • Studerande kan använda affärsplaneringsverktyg och förbereda dokument som behövs för att grunda företaget
 • Studerande kan utarbeta en affärsmodell och affärsplan för att stöda sin egen idé och utveckla den under verksamheten
 • Studerande förstår grunderna i affärsverksamhet och kan utvärdera och utveckla verksamheten

Lärandemoduler

Programmets moduler

 1. Programstart
 2. Introduktion till företagande
 3. Kunnandet
 4. Teamet
 5. Hitta en affärsidé
 6. Affärsmodell
 7. Namn och logo
 8. Starta affärsverksamheten
 9. Affärsplan
 10. Marknadsföring
 11. Digital marknadsföring
 12. Marknadsföring på sociala medier
 13. Introduktion i ekonomi
 14. Kostnads- och lönsamhetsberäkning
 15. Budgetering & bokföring
 16. Beskattning
 17. Försäljning och kundservice
 18. Risker och säkerhet
 19. Programmets avslutande

Extra moduler

 • Pitchande & presentation
 • Cirkulär ekonomi

Hur?

 • Programmet är en del av skolans undervisning och läraren ansvarar för dess praktiska genomförande.
 • Programmet genomförs under en termin, ett läsår, ett kalenderår eller en tolvmånadersperiod.
 • Ung Företagsamhet rf erbjuder en webbaserad lärmiljö för lärare och deltagare, samt nationella tävlingar och evenemang.

Effektivitet

Jag lärde mig att ta och bära ansvar 82 %
Jag förstod vikten av en entreprenörsinriktad attityd 77 %
Mitt initiativtagande ökade 74 %
Min samarbetsförmåga ökade 68 %
Gav en realistisk bild av företagsverksamhet 59 %
Jag lärde mig förstå värdet av mitt eget arbete 58 %
Jag lärde mig hur man planerar användningen av pengar 55 %
Stärkte mina entreprenörsfärdigheter 54 %
Jag grundar ett företag efter programmet 12 %

Ett år som företagare:s frågeformulär medel från 2013 till 2018 (N: 2962). Programmet stärker studerandens färdigheter vad gäller arbetsliv, företagsverksamhet och ekonomi.

Våga vara företagsam!

Våga vara företagsam är en FM-tävling i entreprenörskap organiserad av Ung Företagsamhet rf för UF-företag som deltar i Ett år som företagare-programmet. Finlands bästa UF-företag utses årligen under en nationell semifinalturné. Våga vara företagsam-finalen är Finlands viktigaste årligen återkommande entreprenörskapstävling för ungdomar, vars vinnare har möjlighet att representera Finland i EM. Våga vara företagsam-tävlingens webbplats finns på adressen www.uskallayrittaa.fi.

Finalvideo och vinnare 2021

Företaget säljer och köper använda frisbeegolfdiscar. Den här niondeklassisten driver ett företag som säljer produkter i sin webshop, där kunden hittar ett brett urval av discs till både nybörjare och mer erfarna spelare.

Online:
Hemsida

Instagram

Get Lost Adventure JA från yrkeshögskolan Humak i Helsingfors erbjuder olika äventyrstjänster.

Online:

Hemsida

Instagram

Vinnare 2019

”Vi packar in människors inköp och hjälper till att transportera tunga väskor till kundens bil. Avot NY är finsk kundservice när den är som bäst. ”

”Vi tillverkar dekorativa inredningsprodukter i betong och trä. Några av våra material är överskottsvaror från byggen.”

”Vi vill skapa en genväg från den självdestruktiva textilindustrin till mer medveten konsumtion. Vi erbjuder våra kunder högklassiga designprodukter som görs av nya hållbara materialinnovationer.”

Framgångsrika företag från Ett år som företagare-programmet

Entis

Entis NY, som fick sin början inom Ung Företagsamhet rf:s Ett år som företagare-program, vann högskoleserien i Våga vara företagsam-finalen år 2017. Företaget föder upp hussyrsor i Kurikka för användning som livsmedel. Deras första Sirkka-choklad var det första kommersiella livsmedlet som producerats av finska hussyrsor.

Idag säljer Entis sitt expanderade Sirkka-produktsortiment bland annat i centrala Prisma-butiker, ekobutiken Ruohonjuuri och i sin egen webbutik.

”På det stora hela var programmet en lärorik erfarenhet! Inte ens bra idéer är tillräckliga i sig, utan det viktigaste är att göra saker och genomföra idéerna. Roligast var det att göra saker tillsammans, att uppleva teamets entusiasm och de nya möjligheter och händelser som programmet har lett till.”

www.entis.fi

Tihkuna

”Hur återvinner man ett söndrigt paraply?”
Detta problem inspirerade två skräddarstuderande till att grunda ett företag. Problemet löste sig och sortimentets första produkt var en Tihkuna-jacka tillverkad av trasiga paraplyer. Sortimentet expanderade våren 2019 med bland annat trendiga hårmunkar, som också tillverkats av överskottsmaterial.

”På Tihkuna jobbar två skräddarstuderande som oroar sig för modebranschens skadliga miljöverkningar. Våra viktigaste värden är ekologi, kvalitet och funktionalitet. Vi designar, ritar och syr våra produkter själva i Helsingfors. Vi tillverkar våra produkter med nollavfallsprincipen, vilket innebär att ingenting hamnar i papperskorgen. ”

I Våga var företagsam-finalen tilldelades Tihkuna utmärkelsen Bästa företagspresentation för andra stadiet och priset Taaleri Special Awards.

www.tihkuna.fi

The Great Escape

Fyra studenter från Kajana yrkeshögskola utvecklade och byggde som del av Ung Företagsamhet rf:s Ett år som företagare-program ett flyktrum som visade sig mycket populärt. Redan i början besökte ett par hundra kundgrupper rummet.

The Great Escape valdes till Finlands bästa företag på högskolenivå i Våga var företagsam-tävlingens SM-final våren 2016. I år utökar företaget sin verksamhet genom att fördubbla kvadratmetrarna i flyktrummet i Kajana och öppnar en ny lokal i Vuokatti.

”Här får man göra nästan allt. Jag har sett lite av alla branscher och lärt mig mycket. Teamarbetesfärdigheter är de viktigaste för att arbeta dynamiskt tillsammans. Emellanåt har det varit tungt, så vi har alltid rest oss tillsammans. Vi har alla blivit mycket djärvare. ”

www.thegreatescape.fi

Puuroboi

År 2016 startade några gymnasister som deltog i Våga var företagsam-programmet via ett par omvägar företaget Puuroboi, som tillverkar färskgröt, med lite draghjälp från Finland 100-fenomenet. Gröt är ju en mycket finsk maträtt. Efter de första illasmakande och oattraktiva provsmakningarna började konceptet arta sig både i köket och i övrigt.

Affärerna började rulla via marknadsföring i sociala medier. De unga företagarna annonserade på Instagram och Facebook och berättade sin egen historia på sin webbplats. Under våren 2017 fick företaget mer synlighet och försäljning via Ung Företagsamhet rf:s Våga vara företagsam-tävling och evenemang.

”Vi deltog i många affärsevenemang med Puuroboi som alltid öppnade nya möjligheter för oss. Vi deltog bland annat i Slush och Ung Företagsamhet rf:s Job Shadow-dag, som båda var verkligen fantastiska erfarenheter, såväl i fråga om kontakter som i allmänt en miljö med entreprenörsanda .

Kiffel 

År 2013 grundade Jenni Parpala städföretaget Kiffeli efter att ha deltagit i Ett år som företagare-programmet. På Kiffeli kommer de anställda först och då 45 % av par grälar om hemmets städning lovar vi bland annat kunderna att halvera antalet bråk i parförhållandet. Parpalas företag strävar efter att få göra jobbet väl, den tid det tar och med stolthet.

”Mitt företag fick sin början med Ung Företagsamhet rf:s program år 2013, som kulminerade i priserna Bästa försäljare och Bästa tjänst. Sedan dess har jag fört mitt företag framåt. ”

www.kiffel.fi

Boordigolf

Viljami Virta deltog i sin skola i Harjavalta i Ett år som företagare-programmet med företagsidén att återförsälja så kallade vattenbollar. Med andra ord bollar som golfare förlorar i vattnet eller någon annanstans längs rutten. Viljami betalar dykare som plockar upp bollar från vattenhinder och säljer sedan bollarna billigt i sin webbutik.

Under sitt första verksamhetsår sålde Boordigolf ca 70 000–80 000 golfbollar och har reserverat ca 70 000 bollar för våren 2019. Efterfrågan finns i hela Europa.

www.boordigolf.fi

Kända Ett år som företagare-alumner här och i världen

Jyri Lindén: Nordic Business Forums grundare

Sanni Kurkisuo: sångare, låtskrivare, musiker

Enni Rukajärvi: snowboardåkare

Mark Cuban: investerare, grundare av Broadcast.com, Dallas Mavericks ägare

Frederick A. Deluca: Subways grundare och VD

Christina Aguilera: sångare, låtskrivare, skådespelerska

Gene Simmons: rockartist och Kiss frontman, skådespelare, affärsman

Ung Företagsamhet rf (UF) ingår i det internationella Junior Achievement (JA)-nätverket.

Takorganisationen verkar för närvarande i 117 länder på sex olika kontinenter.

Programmen når årligen över 10 000 000 barn och ungdomar världen över.

Junior Achievement fyller 100 år 2019.

Kommentarer om Ett år som företagare-programmet

”Tänk om det hade funnits något sånt här när jag själv var i den där åldern.”

– Ilkka Paananen, Supercell

”Det är just på grund av sånt här man vill jobba som lärare.
När man ser att unga människor lyckas överträffa sig själva.”

– Heini Pennanen, Gradia, Jyväskylä

”Jag har nog säkert lärt mig mest om ekonomidelen.
Dessutom har jag lärt mig att lyfta fram mig själv och kavla upp ärmarna. Nu vet jag hur jag klarar sådana situationer bättre. ”

– Milla Tölli, gymnasieelev, Nivalan lukio

”I dag har vi entreprenörskapsstudier i alla studieprogram, på alla nivåer, åtminstone i viss utsträckning. Räcker det? Inte nödvändigtvis, vi kan alltid ha mer och förbättra. Detta [Ett år som företagare-programmet] är ett bra exempel och ett verksamhetsssätt som lönar sig att sprida över hela Finland.”

– Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen

Vill du ta i bruk programmet vid din läroanstalt?

Lärare, lämna dina kontaktuppgifter, kontakta ett regionkontor eller våra experter. Vi berättar mer om Ett år som företagare-programmet och hur du tar det i bruk.

0 Yhteydenottolomake / Ohjelman käyttöönotto

Personuppgifter

Använda skolans e-post.
Kontakta mig *
Skolnivå *
Hur kan vi hjälpa dig? *
Jag accepterar att min information skickades till Ung Företagsamhets kundhanteringssystem. *
Låt oss i förväg veta vad du har planerat för UF-programmet. Så vi kan hjälpa dig bättre!

Ett år som företagare-programmet är ett utbildningsprogram av Ung Företagsamhet rf. Ung Företagsamhet rf erbjuder program som stöder läroplanens mål för att stärka barns och ungdomars entreprenörsanda, arbetslivsfärdigheter och ekonomikunskaper från förskola till högskola – med att lära sig genom att göra. www.nuoriyrittajyys.fi.

Back To Top