Sisältö | Innehåll | Contents
Kokeile yrittäjyyttä ja opi tekemällä!
”Yrittäjyyskasvatus on kasvava trendi koulutuksessa ja osa kaikkien kouluasteiden opetussuunnitelmia. Sen avulla vahvistetaan ihmisten taitoja, tietoa ja asenteita, joita he tarvitsevat menestyäkseen globaalissa taloudessa ja muuttuvassa työelämässä.” (Euroopan Komissio)
Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa osallistujat perustavat yksin tai tiimissä oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen. Yrityksen pyörittäminen kehittää yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja hauskalla ja käytännönläheisellä tavalla.
Olipa sinulla ajatus yritysideasta tai ei, voit osallistua Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Kysy lisää opettajaltasi.
Osaamistavoitteet
- Opiskelija tunnistaa yrittäjyyden vaatimukset ja osaa arvioida omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa
- Opiskelija kehittää omia yrittäjyyden taitojaan, joita ovat esimerkiksi myyntitaidot, ryhmätyötaidot, ongelmanratkaisutaidot, viestintätaidot ja esiintymistaidot
- Opiskelija rakentaa liiketoimintaa edistäviä yhteistyöverkostoja
- Opiskelija tunnistaa ja arvioi omaa toimintaansa yrityksessä osana tiimiä
- Opiskelija osaa suunnitella yrityksen liiketoimintaa
- Opiskelija osaa käyttää liiketoiminnan suunnitteluun liittyviä työkaluja ja laatia yrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat
- Opiskelija osaa laatia liiketoimintamallin ja -suunnitelman oman idean tueksi sekä kehittää sitä toiminnan aikana
- Opiskelija ymmärtää liiketoiminnan perusteet ja osaa arvioida ja kehittää yrityksen toimintaa
Ohjelman vaiheet
Vaikuttavuus
Poimintoja ohjelman perus- ja toisen asteen palautekyselyn keskiarvoista vuosilta 2013 – 2018 (N: 2962).
Uskalla Yrittää!
Uskalla Yrittää on Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä SM-kilpailu Vuosi yrittäjänä -ohjelman yrityksille. Finaaliin valitaan vuosittain Suomen parhaat NY-yritykset kansallisen semifinaalikiertueen kautta. Uskalla Yrittää -finaali on Suomen merkittävin vuosittainen nuorten yrittäjyyskilpailu, jonka voittajat pääsevät edustamaan Suomea EM-kisoissa. Vuonna 2022 Uskalla Yrittää tapahtuma muuttuu Uskalla Yrittää festivaaleiksi, joiden osana kilpailut järjestetään. Tapahtuman verkkosivusto on osoitteessa www.uskallayrittaa.fi.
Vuoden 2021 Uskalla Yrittää -finaali järjestettiin Online-tapahtumana.
Yritys myy ja ostaa käytettyjä frisbeegolfkiekkoja. Yhdeksäsluokkalaisen opiskelijan pyörittämä yritys myy tuotteita verkkokaupassa, josta asiakas löytää helposti laajan valikoiman kiekkoja niin aloittelijoille, kuin kokeneillekin heittäjille.
Online:
Kotisivut / Webbsidan / Website
Get Lost Adventure JA toimii Helsingissä sekä Ylläksellä ja tarjoaa bikepacking-työpajoja, Skin-based hiihtoseikkailuja ja kiipeilyä ulkona.
Online:
Kotisivut / Webbsidan / Website
”Pakkaamme kaupassa käyneiden ihmisten ostokset ja autamme kantamaan raskaat kassit asiakkaan autolle. Avot NY on suomalaista asiakaspalvelua parhaimmillaan.”
”Valmistamme sisustustuotteita betonista ja puusta. Osa materiaaleistamme on rakennustyömaiden ylijäämätavaraa.”
”We want to create a detour from the self-destructive textile industry to more conscious consuming. We offer customers high-end design products that are made from new sustainable material innovations.”
Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta ponnistaneita yrityksiä

Entis
Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssilla alkunsa saanut Entis NY voitti vuonna 2017 Uskalla Yrittää -finaalin korkeakoulusarjan. Yritys myy Kurikassa kasvatettuja kotisirkkoja ravinnoksi. Heidän Entis Sirkkasuklaansa oli ensimmäinen suomalaisista kotisirkoista valmistettu laajasti kaupallinen elintarvike.
Nykyisin Entis myy laajentunutta sirkkatuotevalikoimaansa mm. keskeisimmissä Prismoissa, ekokauppa Ruohonjuuressa sekä omassa verkkokaupassaan.
”Ohjelma oli kaiken kaikkiaan opettavainen kokemus! Hyvätkään ideat eivät itsessään riitä vaan tärkeintä on asioiden tekeminen ja ideoiden toteutus. Mukavinta oli yhdessä tekeminen, tiimistä huokuva innostus sekä uudet mahdollisuudet ja tilaisuudet, jota ohjelman myötä on tullut eteen.”
Lue koko haastattelu: www.nuoriyrittajyys.fi/2017/hyonteissyonti-lyo-itsensa-lapi/

Tihkuna
”Miten kierrättää rikkinäinen sateenvarjo?”
Tästä ongelmasta sai alkunsa kahden vaatetusompelijaopiskelijan yritys. Ongelma ratkesi ja tuotevalikoiman esikoinen oli juuri rikkinäisistä sateenvarjoista valmistettu Tihkuna-takki. Valikoima on laajentunut keväällä 2019 mm. trendikkäillä hiusdonitseilla, jotka on myös valmistettu ylijäämämateriaaleista.
”Tihkunassa toimii kaksi muotiteollisuuden ympäristöhaitoista huolestunutta vaatetusompelijaopiskelijaa. Yrityksemme tärkeimmät arvot ovat ekologisuus, laatu ja toimivuus. Suunnittelemme, kaavoitamme ja ompelemme tuotteemme itse Helsingissä. Valmistamme tuotteemme zero waste -periaatteella eli siten, ettei roskiin päädy mitään.”
Uskalla Yrittää -finaalissa Tihkuna palkittiin toisen asteen Paras yritysesittely – sekä Taaleri Special Award -palkinnoilla.

The Great Escape
Opiskelijanelikko Kajaanin ammattikorkeakoulusta kehitti ja rakensi osana Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa pakohuoneen, joka osoittautui erittäin suosituksi. Asiakasryhmiä kävi jo alkuvaiheessa toistasataa.
The Great Escape valittiin Suomen parhaaksi korkea-asteen yritykseksi Uskalla Yrittää -kilpailun SM-finaalissa keväällä 2016. Tänä vuonna yritys laajentaa toimintaansa tuplaamalla Kajaanin pakohuoneen neliöt sekä avaamalla uuden toimitilan Vuokattiin.
”Tässä saa tehdä ihan kaikkea. On nähnyt joka alalta jotakin ja oppinut tosi paljon. Tiimityöskentelytaidot ovat tässä ne tärkeimmät, että toimitaan dynaamisesti yhdessä. Välillä on ollut rankkoja aikoja, niin aina on noustu yhdessä ylös. Meistä kaikista on tullut paljon rohkeampia.”
Katso koko haastattelu:
www.youtube.com

Puuroboi
Vuonna 2016 Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneet lukiolaiset perustivat tuorepuuroa valmistavan Puuroboin parin mutkan kautta Suomi 100 -ilmiön siivittämänä. Onhan puuro hyvin suomalainen ruoka. Ensimmäisten pahalta maistuneiden ja näyttäneiden testierien jälkeen homma alkoi sujumaan niin keittiön puolella kuin muutenkin.
Bisnes lähti lentoon some-markkinoinnin avulla. Nuoret yrittäjät mainostivat Instagramissa sekä Facebookissa ja kertoivat tarinansa omilla nettisivuillaan. Kevään 2017 aikana yritys sai lisää näkyvyyttä ja myyntiä Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -kilpailun ja tapahtumien myötä.
”Osallistuimme Puuroboin myötä lukuisiin liike-elämän tapahtumiin, joista avautui aina uusia mahdollisuuksia meille. Otimme osaa mm. Slushiin ja Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -päivään, jotka olivat molemmat todella upeita kokemuksia niin kontaktien, kuin yleisen yrittäjähenkisen ilmapiirin takia.”

Kiffel
Jenni Parpala perusti siivousalan yrityksensä Kiffelin osallistuttuaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan vuonna 2013. Kiffelissä mennään työntekijät edellä ja asiakkaille luvataan mm. puolittaa parisuhderiidat, sillä 45% pariskunnista kinastelee kodin siivouksesta. Parpalan firmassa tähdätään siihen, että työt saa tehdä hyvin, ajan kanssa ja ylpeydellä.
”Yritykseni sai alkunsa 2013 Nuori Yrittäjyys -ohjelmasta, joka huipentui Paras myyjä- ja Paras palvelu -palkintoon. Siitä lähtien olen vienyt yritystäni eteenpäin.”

Boordigolf
Viljami Virta osallistui koulussaan Harjavallassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan yritysideanaan myydä eteenpäin ns. vesipalloja. Siis palloja, joita golfaajat hukkaavat vesiesteisiin tai muualle reitin varrelle. Viljami maksaa sukeltajille, jotka käyvät noukkimassa palloja vesiesteistä ja myy sitten pallot edullisesti verkkokaupassaan.
Ensimmäisenä toimintavuonnaan Boordigolf myi n. 70 000-80 000 golfpalloa ja nyt jo keväälle 2019 on varattu n. 70 000 palloa. Kysyntää on ympäri Eurooppaa.
Kommentteja Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta
“Voi että kun jotain tällaista olisi ollut olemassa silloin, kun itse oli tuon ikäinen.”
– Ilkka Paananen, Supercell
”Tämä on juuri sitä miksi opettajan työtä tekee.
Kun näkee, että nuoret onnistuvat ylittämään itsensä.”
– Heini Pennanen, Gradia, Jyväskylä
”Talouspuoli on se, mistä on oppinut ehkä eniten.
Lisäksi tässä on oppinut sellaista yleistä itsensä esiintuontia ja likoon laittoa. Nyt osaa olla sellaisissa tilanteissa paremmin.”
– Milla Tölli, lukiolainen, Nivalan lukio
Luka Tienhaaran kokemuksia ohjelmasta peruskoulun 9 luokalta.
Lukiossa perustetun Blue NY:n jäsenten kokemuksia ohjelmasta.
”Meillä on tänä päivänä kaikissa tutkinnoissa, kaikilla koulutusasteilla yrittäjäopintoja, ainakin jossain määrin. Onko tarpeeksi? Ei välttämättä, voidaan aina lisätä ja parantaa. Tämä [Vuosi yrittäjänä -ohjelma] on yksi hyvä esimerkki ja toimintatapa, jota kannattaa levittää koko Suomeen.”
– Sanni Grahn-Laasonen, opetusministeri
Löylypojat NY:n kokemuksia ohjelmasta osana ammattikoulu opintoja.
A.I.M. Tracking NY:n Maxin kokemuksia ohjelmasta osana korkeakouluopintoja.
Tunnettuja Vuosi yrittäjänä -alumneja meiltä ja maailmalta
Jyri Lindén: Nordic Business Forumin perustaja
Sanni Kurkisuo: laulaja, lauluntekijä, muusikko
Enni Rukajärvi: lumilautailija
Mark Cuban: sijoittaja, Broadcast.com:in perustaja, Dallas Mavericksin omistaja
Frederick A. Deluca: Subwayn perustaja ja toimitusjohtaja
Christina Aguilera: laulaja, lauluntekijä, näyttelijä
Gene Simmons: rock-artisti ja Kiss-yhtyeen keulahahmo, näyttelijä, liikemies
Usein kysyttyä
Olemme koonneet alle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin ohjelman käytännön toteutukseen liittyen.
Mikä on Vuosi yrittäjänä -ohjelma?
Vuosi yrittäjänä -ohjelma on yläkoululaisille, toisen asteen opiskelijoille ja korkeakouluopiskelijoille suunnattu yrittäjyysohjelma. Ohjelmassa perustetaan oikealla rahalla toimivan NY-yritys ja sitä pyöritetään lukukauden, lukuvuoden, kalenterivuoden tai 12 kuukauden ajan.
Ohjelma on aina osa oppilaitoksen opetusta ja käytännön toteutuksesta vastaa opettaja.
Kenelle ohjelma on? Millä kouluasteilla ohjelman voi suorittaa?
Ohjelma on avoin yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille. Ohjelman voi suorittaa milloin vain, jos se on oppilaitoksen tarjonnassa.
Opiskelen korkeakoulussa ja haluan osallistua ohjelmaan. Kehen minun tulisi olla yhteydessä?
Katso alta eri korkeakoulujen yhteyshenkilöt.
Kurssi | Korkeakoulu | Nimi | Sähköposti |
Pk-seutu (yhteistoteutus) | Diakonia ammattikorkeakoulu | Heini Kapanen | heini.kapanen@diak.fi |
Pk-seutu (yhteistoteutus) | Haaga-Helia ammattikorkeakoulu | Ilkka Malinen | ilkka.malinen@haaga-helia.fi |
Pk-seutu (yhteistoteutus) | Haaga-Helia ammattikorkeakoulu | Tarja Römer-Paakkanen | tarja.romer-paakkanen@haaga-helia.fi |
Pk-seutu (yhteistoteutus) | Haaga-Helia ammattikorkeakoulu | Tarja Jokinen | tarja.jokinen@haaga-helia.fi |
Pk-seutu (yhteistoteutus) | Laurea ammattikorkeakoulu | Mia-Stiina Heikkala | mia.stiina.heikkala@laurea.fi |
Pk-seutu (yhteistoteutus) | Laurea ammattikorkeakoulu | Tomas Illman | tomas.illman@laurea.fi |
Turku (yhteistoteutus) | Humanistinen ammattikorkeakoulu | Markus Suomi | markus.suomi@humak.fi |
Turku (yhteistoteutus) | Åbo Akademi | Anna-Greta Nyström | annnystr@abo.fi |
Turku (yhteistoteutus) | Turun yliopisto | Laura Niemi | laura.niemi@utu.fi |
Turku (yhteistoteutus) | Turun yliopisto | Tommi Pukkinen | tommi.pukkinen@utu.fi |
Turku (yhteistoteutus) | Turun ammattikorkeakoulu | Jani Pihlajamaa | jani.pihlajamaa@turkuamk.fi |
Pori | Turun yliopisto | Joachim Ramström | joachim.ramstrom@utu.fi |
Pori | Turun yliopisto | Pekka Stenhom | pekka.stenholm@utu.fi |
Kuopio | Humanistinen ammattikorkeakoulu | Jari Klemola | jari.klemola@humak.fi |
Kuopio | Itä-Suomen yliopisto | Anu-Riikka Kolari | anu-riikka.kolari@uef.fi |
Kajaani | Kajaanin ammattikorkeakoulu | Anne Määttä | anne.maatta@kamk.fi |
Kajaani | Kajaanin ammattikorkeakoulu | Sanna Pakkala-Juntunen | sanna.pakkala-juntunen@kamk.fi |
Kajaani | Kajaanin ammattikorkeakoulu | Heli Itkonen | heli.itkonen@kamk.fi |
Pietarsaari | Centria ammattikorkeakoulu | Johanna Österberg-Högstedt | Johanna.Osterberg-Hogstedt@centria.fi |
Ylivieska | Centria ammattikorkeakoulu | Marja-Liisa Kaakko | marja-liisa.kaakko@centria.fi |
Kokkola | Centria ammattikorkeakoulu | Ann-Christiene Johansson | ann-christine.johnsson@centria.fi |
Jyväskylä (yhteistoteutus) | Humanistinen ammattikorkeakoulu | Eeva Mäntylä | eeva.mantyla@humak.fi |
Jyväskylä (yhteistoteutus) | Jyväskylän ammattikorkeakoulu | Suvi Salminen | suvi.salminen@jamk.fi |
Jyväskylä (yhteistoteutus) | Jyväskylän yliopisto | Reija Häkkinen | reija.a.hakkinen@jyu.fi |
Jyväskylä (yhteistoteutus) | Jyväskylän yliopisto | Päivi Patja | paivi.m.patja@jyu.fi |
Jyväskylä | Humanistinen ammattikorkeakoulu | Tero Lämsä | tero.lamsa@humak.fi |
Rovaniemi | Lapin yliopisto | Samuel Ahola | samuel.ahola@ulapland.fi |
Miten pääsen ohjelmaan mukaan?
Ohjelma on osa oppilaitoksen opetusta, joten sinun täytyy osallistua koulun tarjoamalle Vuosi yrittäjänä -kurssille. Jos koulussasi ei ole tarjolla kurssia, kysy sitä opettajalta.
NY-yritystä ei voi perustaa vapaa-ajalla.
Vaikuttaako NY-yrityksen tulot tukiin?
NY-yrityksen tulot lasketaan mukaan henkilön vuosituloihin. Jos henkilö saa NY-yrityksestä tuottoa, tulee se ottaa huomioon vuosituloissa. NY-yrityksen tulot vaikuttavat eri tukien määrään. Tarkista tulorajat Kelan sivulta.
Voiko NY-yrityksen perustaa yksin?
Voi. Suosittelemme, että NY-yrityksessä on 2-8 henkilöä, mutta halutessaan NY-yrityksen voi perustaa myös yksin.
Voiko ohjelmaan osallistua useammin?
Ohjelmaan voi yleensä osallistua vain kerran peruskoulun, lukion, ammatillisen koulutuksen tai korkeakouluopintojen aikana.
Nuori Yrittäjyys ry:n puolesta ohjelmaan on mahdollista osallistua uudelleen eri liikeidealla, joka poikkeaa tunnistettavasti aiemmasta liikeideasta. Lisäksi NY-yrityksen nimen tulee olla eri kuin aiemman nimen. Verohallinto linjaa ohjeessaan, että NY-yrityksen toiminta-aika on enintään 12 kuukautta.
Lopullisen päätöksen ohjelmaan uudelleen osallistumisesta tekee oppilaitos, koska NY-toiminta on oltava osa oppilaitoksen opetusta.
Voiko ohjelmaan osallistua jo perustetulla yrityksellä?
Ei. NY-yrityksen liikeidea tai liiketoiminta-ala ei voi olla sama kuin jo olemassa olevan yrityksen. NY-yrityksen liikeidea ei voi liittyä alaan, jonka oikea yritys on ilmoittanut kaupparekisterissä toimialakseen. NY-yrityksen nimi ei saa myöskään olla sama kuin jo olemassa olevan yrityksen.
Mikä on NY-yrityksen yhtiömuoto?
NY-yritys ei ole virallinen yhtiömuoto eikä näin ollen sillä ole Y-tunnusta. NY-yrityksen toiminta ei ole elinkeinonharjoittamista. Jos NY-yritys myy ohjelman aikana tuotteita/palveluita, toiminta on osallistujan henkilökohtaista tulonhankkimistoimintaa.
Rekisteröidäänkö NY-yritys virallisiin yritysrekistereihin?
NY-yritys ei ole virallinen yhtiömuoto. Tämän vuoksi NY-yrityksiä ei rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH), vaan ainoastaan ohjelman omaan rekisteriin.
Miten NY-yrityksen verotus toimii?
NY-yritys ei itsessään maksa veroa, vaan yrityksen tuottama voitto jaetaan NY-yrityksen osakkaille toiminnan päättyessä. Jaettu tuotto on osakkaille veronalaista tuloa, joka pitää ilmoittaa henkilökohtaiseen veroilmoitukseen kohtaan muut ansiotulot. Lisätiedot löydät työkalupakista.
Onko NY-yrityksellä liikevaihtorajaa?
NY-yrityksen liikevaihtoraja on 10 000 euroa. Jos liikevaihto ylittää 10 000 euroa, tulee NY-yrityksen maksaa arvonlisävero koko summasta, joten rajan lähestyessä NY-yritys tulee lopettaa.
Onko NY-yritys arvonlisäverovelvollinen?
Jos yrityksen liikevaihto on vuoden aikana alle 10 000 euroa, ei sen tarvitse maksaa arvonlisäveroa.
NY-yritykset eivät saa tehdä arvonlisäverovähennyksiä eli esimerkiksi ostettujen materiaalien arvonlisäveroa ei saa vähentää. Kun asiakas ostaa NY-yritykseltä, myytävän myyntihinta ei sisällä arvonlisäveroa.
Mikä on NY-yrityksen alkupääoma?
NY-yrityksen alkupääoma muodostuu perustajien sijoittamasta rahasta. Yksi perustaja voi sijoittaa NY-yritykseen 10-100 euroa. NY-yrityksen maksimialkupääoma on 1000 euroa.
Ovatko NY-yrityksen vakuutettuja?
Nuori Yrittäjyys ry ottaa rekisteröinnin yhteydessä jokaiselle NY-yritykselle Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennialta vastuuvakuutuksen, johon sisältyy toiminnan vastuuvakuutus ja tuotevastuuvakuutus. Vastuuvakuutus on voimassa NY-yrityksen toiminnan ajan.
Nämä vakuutukset korvaavat yritystoiminnassa ulkopuoliselle aiheutettuja henkilö- ja esinevahinkoja, joista yritys on lain mukaan vastuussa. Vakuutusten omavastuuosuudet ovat joko 600 euroa tai 1000 euroa. Lue lisää vakuutuksista työkalupakista.
